Sok z jabłek i malin
Kuchnia

Świeżo wyciskane soki – czy wpływają na działanie organizmu?

Świeżo wyciskane soki z warzyw oraz owoców są jednym z głównych elementów najzdrowszej dla organizmu diety. Składniki użyte do utworzenia napojów posiadają w swoim składzie wiele witamin oraz minerałów, co oczywiście nie pozostaje bez wpływu na nasz organizm. Jak więc poszczególne soki wpływają na nasz organizm?

Świeżo wyciskane soki

Należy jednak najpierw zauważyć, że ogromną ilość witamin, enzymów i innych składników odżywczych posiadają wyłącznie świeżo wyciskane soki, które możemy uzyskać za pomocą specjalnej wyciskarki do soków. Jeśli chcemy pić zdrowe soki, powinniśmy całkowicie odrzucić napoje ze sklepów i marketów, gdyż poddawane są obróbce czy pasteryzacji i wówczas tracą większość swoich cennych elementów, a zamiast tego otrzymują sporą ilość cukru, co negatywnie wpływa na naszą wagę i uzębienie. Należy zatem postawić na wyciskarki do soków. Napój uzyskany tą metodą może być przechowywany nawet kilka godzin, ale najlepiej spożyć go od razu po przyrządzeniu. Świeże soki prosto z wyciskarki uzupełniają wszelkie braki witamin i minerałów w naszym organizmie. Dzięki sokom możemy dostarczyć organizmowi różnorodnych owoców, warzyw, ale także i ziół, kiełków czy traw. Soki również doskonale oczyszczają organizm. Główną zaletą soków, przez co wiele osób decyduje się je spożywać, jest zbawienny wpływ na system odpornościowy i układ trawienny, a także pozytywny wpływ na samopoczucie. Jeśli także chcesz nieco wspomóc swój organizm, zdecyduj się najpierw na wyciskarkę, jedną z cenionych urządzeń, jak na stronie: https://www.energiazdrowia.pl/.

Działanie najpopularniejszych soków

  • sok jabłkowy – obniża cholesterol, poprawia pracę jelit oraz trawienie, zapobiega demencji starczej oraz pozwala utrzymać dobrą kondycję umysłu;
  • sok pomarańczowy – zapobiega kamicy nerkowej i pozytywnie wpływa na naczynia żylne, ponadto posiada substancje przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne;
  • sok z winogron – zmniejsza ryzyko cukrzycy oraz chorób serca, usuwają z organizmy wolne rodniki, które są odpowiedzialne za rozwój chorób nowotworowych, zawierają cenny jod;
  • sok wiśniowy – posiada witaminy A, C, melatoninę, bioflawoidy i antocyjany, zwalczają pewne postacie nowotworów, zmniejszają ból (zwłaszcza głowy), poprawia pamięć, a także zmniejsza ryzyko zawału serca;
  • sok z granatów – wspomaga leczenia miażdżycy oraz naczyń, zwiększa wydolność organizmu, przywraca witalność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, poprawia odporność organizmu, reguluje poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii, pomaga przy leczeniu chorób nowotworowych, procesów zapalnych czy schorzenia prostaty;
  • sok gruszkowy – obniża ciśnienie, pozytywnie wpływa na działanie mózgu, posiada również jod;
  • sok ananasowy – poprawiają działanie układu trawiennego, rozpuszczają zatory naczyń krwionośnych, oczyszcza organizm z toksyn, dodaje energii, zapobiega osteoporozie i sprawia, że kości są mniej łamliwe, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i są źródłem witaminy B, chloru, potasu, fosforu, sodu, siarki, żelaza, wapnia oraz jodu;
  • sok marchewkowy – posiada karoten, pozytywnie wpływa na wzrok, reguluje metabolizm, wpływa na działanie układu nerwowego, pracę nerek, wątroby, woreczka żółciowego, dostarcza żelazo, wpływa na kolor skóry, włosy i stan zębów oraz poprawia jakość mleka kobietom karmiącym.

Bez wątpienia warte uwagi są również soki z buraków, brokułów, pomidorów, ogórka, szpinaku czy trawy pszenicznej.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *