Kuchnia

Ergonomiczna kuchnia. W jaki sposób ją urządzić?

Funkcjonalna kuchni dzieli się na 5 stref, które, aby ułatwić pracę, powinny być ulokowane obok siebie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Tylko taki rozkład stref pozwala na łatwe i wygodne poruszanie się po kuchni i przygotowywanie posiłków. Celem ergonomicznej kuchni jest zmniejszenie wykonywania różnych czynności, takich jak chodzenie, schylanie się, podnoszenie etc., do minimum.

Jakie wyróżniamy strefy?

Ergonomiczna kuchnia dzieli się na 5 stref:

Strefę zapasów – wymienić tutaj można lodówkę, zamrażarkę, czy szafki na produkty, które nie wymagają chłodzenie. Projektanci wnętrz podpowiadają, by ta strefa znajdowała się jak najbliżej wejścia, dzięki czemu łatwiej będzie rozpakować zakupy.
Strefę przechowywania – w tej przestrzeni, jak sama nazwa wskazuje, przechowuje się różne przedmioty. Chodzi tu głównie o niezbędne naczynia, garnki, sztućce, a nawet małe AGD. Eksperci podpowiadają, by w tej strefie zrezygnować z półek w dolnych szafkach, ponieważ wymagają one schylania się oraz klękania. Lepiej postawić na szuflady z pełnym wysuwem.
Strefę zmywania – jak można domyślić się z nazwy, na tę przestrzeń składa się zmywarka, zlewozmywak, a także kosze na śmieci. Te ostatnie najlepiej umieścić w szafce z wysuwaną szufladą. Dobrze też w okolicy zlewu ulokować szufladę z przyborami do mycia i sprzątania, czyli płynem do naczyń, ściereczkami, szufelką czy zmiotką i workami na śmieci.
Strefę przygotowywania posiłków – na nią składa się blat kuchenny albo wyspa. Dobrym pomysłem jest reling kuchenny. To specjalna szyna, na której można powiesić najpotrzebniejsze akcesoria, takie jak chochla czy kubki.
Strefę gotowania – tutaj wymieniamy kuchenkę, piekarnik czy mikrofalówkę. W celu uniknięcia przykrych zapachów warto zainstalować nad kuchenką okap.

Trójkąt roboczy

Kolejną, niezwykle istotną zasadą jest tzw. trójkąt roboczy. Reguła dotyczy rozstawienia w kuchni trzech najważniejszych sprzętów, w których poczet wlicza się lodówka, kuchenka i zlewozmywak. Powinny się one znaleźć jak najbliżej siebie, a optymalne odstępy między nimi to:

  • Lodówka i zlewozmywak: 120-210 cm
  • Zlewozmywak i kuchenka: 120-210 cm (min. 90 cm w małych kuchniach)
  • Lodówka i kuchenka: 120-270 cm

Chcesz w prosty i przyjemny sposób urządzić kuchnię swoich marzeń? Postaw na meble kuchenne na zamówienie. Sprawdź dlaczego warto: http://vena-kuchnie.pl/.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *