Urządzenia chłodnicze do gastronomii przeznaczone są do przechowywania produktów spożywczych w niskich temperaturach, a także ich odpowiedniej prezentacji dla klienta. To, jakie dokładnie wybierzemy, zależne będzie przede wszystkim od specyfiki danego lokalu gastronomicznego. Inne bowiem sprawdzą się w cukierniach bądź kawiarniach, a jeszcze inne w sklepach mięsnych i dużych supermarketach.
W poniższym artykule sprawdzamy, jakie urządzenia chłodnicze do gastronomii dostępne są na rynku, a także czym się one charakteryzują.
Urządzenia chłodnicze do gastronomii – przegląd
Urządzenia chłodnicze stanowią niezbędny element wyposażenia wielu miejsc, gdzie przechowuje się żywność w niskich temperaturach. Pierwszą grupę stanowią te sprzęty, które znajdują się zazwyczaj na zapleczach i służą tylko do przechowywania żywności. Są one wykonane z trwałej i odpornej na uszkodzenia stali nierdzewnej, ale nie posiadają przeszklenia. Można tutaj wyróżnić na przykład szafy chłodnicze czy mroźnicze.
Kolejną grupę stanowią urządzenia chłodnicze do gastronomii, które dodatkowo służą do ekspozycji produktów. Są to przede wszystkim witryny chłodnicze. Najczęściej spotkamy je w kawiarniach, cukierniach, lodziarniach czy sklepach spożywczych. Umieszczane są tuż przy ladzie i mają bardzo duży wpływ na ogólny wygląd lokalu. Tego typu urządzenia chłodnicze spotkamy nie tylko w gastronomii, ale także na przykład sklepach mięsnych.
Istnieje również grupa urządzeń chłodniczych do gastronomii z dodatkową powierzchnią do przyrządzania posiłków. Mowa tutaj o stołach chłodniczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na zwiększenie komfortu pracy, a także stanowią dodatkową powierzchnię roboczą do przyrządzania potraw.
Co wyróżnia urządzenia chłodnicze w gastronomii?
Urządzenia chłodnicze do gastronomii bardzo często pełnią funkcję nie tylko użytkową, ale dodatkowo dekoracyjną. Właśnie dlatego warto zwrócić uwagę nie tylko na ich parametry techniczne, ale również wygląd.
Urządzenia chłodnicze w gastronomii powinny być wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Jest ona łatwa do utrzymania w czystości, a także odporna na zarysowania bądź uszkodzenia mechaniczne. Bogata oferta sprawia, że bez trudu można dopasować modele do konkretnych lokali. Wyróżniają się też dużą powierzchnią do przechowywania żywności oraz niezawodnym działaniem. Bogatą ofertę urządzeń chłodniczych do gastronomii można znaleźć na stronie sklepu Termosy.com.pl: https://termosy.com.pl/Urzadzenia-chlodnicze-c664.